Motorkerékpárok - Honda

Fényképgaléria
Klikkelj a Fényképgaléria megnyitásához

Általános vélemény rating is 5


A Honda a szupersport 600-asát - CBR600RR - okos kis újításokkal látta el a 2009-es szezonban, annak érdekében, hogy motor a közepes fordulatszámtartományban ütősebb legyen, illetve hogy a brutális erejének az aszfaltra való leképzesét finomabbá tegyék.
Az új dugattyúk, a hengerfej és a kipufogórendszer módosítása mind a 6000-10000 fordulatszám között rendelkezésre álló nyomatékot növelik, ami ugye azért jó mert a motor így rugalmasabb lesz (jobban gyorsul), a közúton (is) előnyös.
Szerencsére mindezt úgy érték el, hogy a csúcs fordulatszám közelében sem veszítünk a teljesítményből.

A nagy hír azonban, hogy a Honda először a világon egy szupersport gépre - opcióként rendelhetően - elektronikusan vezérelt kombinált ABS rendszert szerelt (electronically-controlled Combined ABS system, C-ABS).


Mi is ez? A CBS és az ABS rendszer kombinálása (nagyon egyszerűen: a CBS abban segit, hogy ha az első féket használjuk az automatikusan a hátsó kereket is fékezi illetve vica-verza. Az ABS-t meg gondolom nem kell bemutatni).
Nem kell parázni, az új stílusú C-ABS rendszer nem vesz el a CBR600RR motorzásának élvezetéből, még a pályán sem. A rendszer mindaddig a háttérben marad, amíg a delikvensünk nem kerül egy "nehéz" fékezési szituációba, ekkor az okos elektornika közbelép és megmenti a helyzetet, a motort, motorost és a gyanútlan gyalogosokat.
Tehát mégegyszer, nem töketlenség ilyen kütyüvel felszerelt motort venni, ez nem fog az őrült száguldozók és donorjelöltek útjába állni.

A Motor

Szakmai vélemény rating is 5
Tulajdonosok értékelése rating is 5

Tulajdonképp a Hondának nem igazán kellett a 107 lovas, soros négyhengeres, 599 cm3-es motort piszkálni, mert ez így a maga nevében egy csudajó gép. Nagyon keményen megy ha forgatjuk és mostmár a közepes tartományban is rendesen lép.
Kifejezetten effektív abban, hogy miképp juttatja el a motor erejét az aszfaltra, többek között köszönhetően a Honda tartós fogyókúrájának, mivel ez a gép a legkönnyebb a 600-asok között.
A Honda CBR600RR már eddig is rugalmasabb volt mint a 2008-as Kawasaki ZX-6R, Suzuki GSX-R600 K8 és 2008 Yamaha R6, de a korábban említett kis módosítások (dugók, kipuff) erre még rátettek egy lapáttal.

 

Motorozhatóság, kezelhetőség és kényelem

Szakmai vélemény rating is 5
Tulajdonosok értékelése rating is 5

Nem történtek változtatások a 2009 Honda CBR600RR vázán, ami nem jelent rosszat, sőt... Ez is,  csakúgy mint a motorja, osztályelső. Lehet szó kanyarvadászatról vagy egyenes úton történő motorozásról abszolút stabil, a felfüggesztés reakciói és a kontroll tökéletes, a fékek remekül érezhetőek és erősek.
Ezt a gépet magabiztosan motorozhatjuk és az érzés szinte már olyan mint egy Ducati 1098R-en...
A Honda C-ABS rendszere (elektronikusan vezérelt kombinált ABS rendszer) egy beépített kis zseni. Normál körülmények között a CBR úgy megy mintha ez a kütyü nem is létezne, aztán szükséghelyzetben (magyarul: vészhelyzetben) átveszi a gyeplőt és meggátolja a kerekek blokkolását. Mindemellett a fékerőt az első és hátsó fékek között mindíg úgy osztja el, hogy a stabilitás maximális legyen az adott feltételek mellett.

 

Felszerelés

Szakmai vélemény rating is 4
Tulajdonosok értékelése rating is 4.5

A Honda CBR600RR mindennel fel van szerelve, hogy pályázni lehessen vele: radiális fékek, teljes mértékben állítható felfüggesztés, elektronikus vezérlésű kormányteleszkóp. Az egyetlen dolog ami hiányzik az az antihopping (kerék megcsúszásgátló) kuplung.
Ha megrendeljük a C-ABS opciót is, teljes lesz a kép.


Minőség és megbízhatóság

Szakmai vélemény rating is 5
Tulajdonosok értékelése rating is 5

A CBR600RR masszivan össze van rakva, bivaly erős, extra megbízható és úgy ketyeg mint egy svájci óra... szóval csak és kizárólag szuperlatívuszok.
Az összeszerelési minőség kiváló a festés szép és tartós.

 

Érték

Szakmai vélemény rating is 5
Tulajdonosok értékelése rating is 4.5

A CBR600RR egy gyönyörűen megépített, nagy teljesítményű masina, ami minden fillérjét megéri. A C-ABS rendszer nem olcsó, de ha belegondolsz hogy az életed mentheti meg, akkor mi a válaszod? Megéri?

 

Modell történelem

2003 – CBR600RR útjára indul
2005 – CBR600RR kisebb változtatások, USD (upside down - fordított) teleszkóp, új hátsó lengőkar és módosítások a vázon.
2007 – A 2. generációs CBR600RR megjelenik.
2009 – CBR600RR megkapja a C-ABS-t, mint opció. Az új kipufogó, hengerfej és dugattyúk mind a középtartománybeli nyomatékot és erőt növelik.

Egyéb modellek

Az alapváltozat, illetve opcióként rendelhető a C-ABS (elektronikusan vezérelt kombinált ABS rendszert - electronically-controlled Combined ABS system).

forrás: http://www.motorcyclenews.com/

 

>> Érdekel a CBR600RR tesztje más tollából? Itt a motorosvagyok.hu értékelése. <<


Specifikáció

Kisker ár
Ár reg. adóval
2 948 000 Ft

Motor
Motortípus:

Vízhűtésű, négyütemű, 16 szelepes DOHC soros négyhengeres
Hengerűrtartalom: 599 cm³
Furat x löket: 67 × 42,5 mm
Kompresszióviszony: 12,2:1
Keverékképzés: PGM-DSFI befecskendezés
Teljesítmény: 88,1 kW (120 LE) @ 13500 1/min
Forgatónyomaték: 66 Nm @ 11250 1/min
Gyújtás: Digitális
Indítás: Önindító

Erőátvitel
Sebességváltó: 6 fokozat
Szekunder hajtás:

525 O-gyűrűs lánc


Váz és futómű
Első felfüggesztés: Ø 41 mm teljesen állítható fordított teleszkópvilla, 120 mm rugóút
Hátsó felfüggesztés: Pro-Link felfüggesztés, állítható csillapítás, 130 mm rugóút
Első fék:
310 x 4,5 mm dupla hidraulikus tárcsafék, radiálisan szerelt négydugattyús féknyereg, ABS
Hátsó fék: 220 x 5 mm tárcsafék, egydugattyús féknyereg, ABS
Első kerék: 17M/C × MT3.5
Hátsó kerék: 17M/C × MT5.5
Első gumi: 120/70 ZR17M/C (58W)
Hátsó gumi: 180/55 ZR17M/C (73W)

Méretek és tömeg
H x Sz x M
2010 × 685 × 1105 mm
Tengelytáv: 1375 mm
Ülésmagasság: 820 mm
Szabadmagasság: 135 mm
Menetkész tömeg: 194 kg
Üzemanyagtank: 18 l

Mit gondolsz? Hagyj megjegyzést!

Please login to post comments or replies.